AnyámAsszony

Megtörtént események alapján

Az Upcycling Divat koncepciója
Az anyag nem vész el, csak átalakul

A kávékapszulák színpompás világáról, a továbbhasznosításról, az anyaság és az alkotás összehangolásáról, továbbá az upcycling tervezők Föld Napjához kapcsolódó összefogásáról beszélgettem Izsák Annával.

anyamasszony_nusenka-upcycling.jpg

Mire használod az üres kávékapszulákat? Honnan jött az ötlet? Hogyan kerültél kapcsolatba az upcyclinggal?
Alapvetően az ékszerkészítés felől indultam, aztán jött az újrahasznosítás, újabb és újabb anyagokkal kísérleteztem, így kezdtem el kávékapszulákból ékszereket készíteni 2012-ben.
Ekkor Bécsben dolgoztam, és ott találkoztam először a kapszulás kávéval az irodában. Az volt a szokás, hogy mindenki maga vásárolta a kapszulákat, amikor elmentem a nespresso boltba, teljesen lenyűgözött az a sok szín, amit ott láttam. A színek amúgy is nagyon fontosa nekem, így igazából ez inspirált, hogy elkezdjek kapszulákkal is kísérletezni.
Az első lánc a kinti albérletben készült, ahol a szomszédaim "nagyon örültek" a kalapálásnak, és miután tetszett az eredmény, megkértem a kollégákat, hogy gyűjtsék nekem a kapszulákat. Furcsállták kicsit a dolgot, de belementek, és így készült el az első kollekció. :) 
Sok ismerősöm bátorított, hogy nagyon jó amit csinálok, és foglalkozzak vele komolyabban, 2013-ban indult a nusenka, és aztán fokozatosan lett egyre fontosabb az upcycling szellemisége, kezdtem újabb hulladékanyagokkal kísérletezni, illetve szemléletformáló workshopokat tartani.

nusenka_anyamasszony_upcycling.jpg

Anyukaként dolgozni komoly megalkuvással jár. Mostanra kötelességé vált a kapszulás ékszerek készítése, vagy továbbra is kikapcsolódás?
Az Anyaság mellett sajnos kevesebb idő jut az ékszerkészítésre, de ha jut, az nagyon jó kikapcsolódás. Amikor workshopot tartok, akkor míg a résztvevők flowban vannak és alkotnak, nekem is jut alkotási idő, amit nagyon élvezek. Illetve a mostani kezdeményezéshez hasonló szervezési munkákban tudok még kapcsolódni az upcyclinghoz kislányom mellett, de már nagyon várom, hogy néhány év múlva közösen alkossunk majd, vele is megszerettessem a kézműves alkotást és az upcycling szemléletet is. Néhány kézzel készített játéka és babaszoba dekorációja már amúgy is az upcycling jegyében készült, szóval újszülött kora óta ismerkedik vele. :)

nusenka-anyamasszony-upcycling.jpg

Közös fába vágtátok a fejszéteket Jeney Orsival (ursuslupus). Hogy találkoztatok Orsival, barátok voltatok először, és jött a közös érdeklődés, vagy az upcycling hozott össze Benneteket?
Egy ilyen témájú workshop keretében ismerkedtünk meg a Tranzitban, ahol később a kép is készült, amikor több upcycling alkotó tartott közös workshopot. Ezt követően többször voltak közös kezdeményezéseink, workshopok, nyereményjátékok.

ursuslupus_nusenka.jpg

Már tart az általatok szervezett esemény, mely kapcsán számos magyar upcycling designert verbuváltatok össze a Föld Napja alkalmából a téma népszerűsítése érdekében. Honnan jött az Upcycling Napok ötlete? Kik vesznek részt benne? 
Az Upcycling napok ötlete Orsiban fogalmazódott meg, aztán a szervezés terén összefogtunk. Megkerestük az általunk ismert hazai upcylcing tervezőket. A többségnek tetszett az ötletünk, így sokan csatlakoztak. Az esemény önkéntes alapon szerveződik, és szerencsére egyre aktívabbak a csatlakozó tervezők, így jó kis közös munka ez. :)
21 magyar tervező tart velünk a program kapcsán. Május 1-jéig online letölthető kuponkedvezményeket, webshopos, illetve offline vásárláskor, továbbá wokshop részvételkor lehet felhasználni az Upcycling Napok ideje alatt, április 22. és május 1. között online és offline térben egyaránt. 
upcycling-napok-anyamasszony.jpgMi a célotok a rendezvénnyel? Kiket szeretnétek elérni?
Célunk az upcycling népszerűsítése. Bár a továbbhasznosítás témája nem új, még mindig számtalan lehetőséggel kecsegtet. Ezért fogtunk össze (ursuslupus és nusenka), hogy egyfajta küldetésként az „upcycling  divat” koncepcióját minél nagyobb közönségnek bemutassuk: idén először kísérleti jelleggel, de nem titkoltan hagyományteremtő szándékkal indítottuk el az összefogást.
Fontos számunkra, hogy a környezettudatosságra érzékeny embereknek is lehessen egy ünnepe, amikor kedvezményesebben vásárolhatnak fenntartható termékeket.
A másik célunk, hogy a kedvezményekkel azokat is a zero waste életmód irányába tereljük, akik még csak kacérkodnak a gondolattal.
És nem utolsó sorban, szeretnénk megmutatni, hogy a feleslegessé vált anyagokból és hulladékokból, úgy mint kávékapszulák, gumimatracok, műanyag flakonok, számítógép alkatrészek, régi ruhadarabok, gépkocsi-belsők stb. igazán színvonalas design tárgyakat lehet tervezni. 
Az ismeretterjesztés és a közösségépítés is kiemelten fontos számunkra. Szeretnénk minél szélesebb fogyasztói körrel megismertetni, megkedveltetni az upcycling tevékenységet.
Az is célunk, hogy a termékeinkben eltérő, ám szemléletükben közös alkotók között kapcsolatot teremtsünk. A márkák számára fontos, hogy minél több ember figyelmét felhívják a fenntartható divatra, ezért a meghívott vendégtervezők a design széles skáláján helyezkedve alkotnak, a környezettudatos és hulladékcsökkentési szemléletmódot egy pillanatra sem feledve. 

Bízom benne, hogy a Lányok kezdeményezésének köszönhetően egyre több emberhez eljutnak az upcycling által nyújtott végtelen lehetőségek!

Csók, Rita

Ha tetszett az interjú, kövessetek minket itt a blogon, vagy az AnyámAsszony a Facebook oldalán!

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr9014776004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása