Az ősz elválaszthatatlan része a sütőtök. Idestova 20 éve minden novemberben elkészítjük ezt a süteményt, számomra ez az ünnepi ráhangolódás első állomása, egyszerű és ellenállhatatlan. Még azok számára is, akiknek a sütőtök szó hallatán borsódzik a háta.
Az illatos sütőtök kalács hozzávalói:
3 csésze liszt
1,5 tk sütőpor
1,5 tk szódabikarbóna
2 tk fahéj
1 tk őrölt szerecsendió
1 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt szegfűszeg
1 tk őrölt szegfűbors
25 dkg lágy vaj
1 csésze cukor
4 nagy tojás
2 csésze főtt, tört sütőtök (kb. 50 dkg)
1 tk vaníliaaroma
1/2 csésze mazsola
(A mérőcsésze űrtartalma: 2 dl)
Elkészítése:
- Készítsük elő a megfelelő sütőformát. Ehhez a mennyiséghez egy 24 cm átmérőjű kerek sütőformát, vagy egy gyümölcskenyér sütéséhez való formát javaslok, de muffinként is remekül megállja a helyét. Ha nem szilikon formára esett a választásunk, ki kell vajazni.
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C -ra.
- Vegyítsük el a száraz hozzávalókat, a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, a szerecsendiót, a gyömbért, a szegfűszeget és a szegfűborsot.
- Egy másik tálban keverjük habosra a vajat a cukorral, adjuk hozzá egyenként a tojásokat, és jól verjük fel.
Borítsuk bele a pépesített sütőtököt és a vaníliaaromát, majd alaposan dolgozzuk össze. Szórjuk bele a fűszeres lisztet, a mazsolát, és jól keverjük el. - Öntsük a tésztát az előkészített formába, és süssük amíg teljesen át nem sül, nagyjából 55 percig.
Végül teljesen hűtsük ki és fogyasszuk egészséggel!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.