AnyámAsszony

Megtörtént események alapján

Miért fáj ennyire Benedek Tibor halála?
Minket, nem-tökéleteseket mi véd meg a sorstól?

Annak ellenére, hogy tudatosan elzárom magam a világ azon híreitől, melyek nem érintenek közvetlenül, egészen korán értesültem Benedek Tibor haláláról. Teljesen letaglózott.

medence.jpg

Nem ismertem személyesen, nem vagyok sportrajongó, sőt, alapjában véve rajongó típus sem. Persze magam is büszkén néztem kamaszként a 2000-es években a magyar férfi vízilabda-válogatott meccseit, őszintén izgultam a fiúkért, és örültem a sikereknek. Azt hiszem mindenki tisztában van Tibor sportolói nagyságával. 

Nem vagyok sírós típus sem, de június 18-án a Gyermekeim három alkalommal is megkérdezték, hogy "Miért sírsz, Anya?" Mert fájt... Nagyon... De én nem vagyok sportrajongó, sőt, nem vagyok rajongó típus sem... Akkor meg miért?

Néhány hónapja megnéztem és olvastam jó pár riportot Tibor feleségével, Epres Pannival. Magával ragadó volt, ahogy a férjéről és a gyerekeiről beszélt. Az igazi tiszta szeretet áradt belőle, teljes mértékben elfogadva és tisztelve egymást. Lenyűgözött, milyen példás tudatossággal együtt tervezik, óvják és élik meg az életüket.
Akkor azt éreztem, hogy egyszerűen sebezhetetlenek, olyan védőburkai egymásnak és a családjuknak, ami áthatolhatatlan bárki, vagy bármi által. Velük nem történhet semmi rossz. Ez az, amire mindenki vágyik, nekik tényleg tökéletes az életük. 

Aztán csütörtök reggel jött a hír, meghalt Benedek Tibor... Teljesen letaglózott...

De miért fáj ennyire? Miért szövi át a napjaimat és fészkeli be magát a gondolataimba? Miért nem hagy nyugodni? Miért nem tudom viszonylag tárgyilagosan elfogadni, hogy a  tragédia egy minden téren sikeres és boldog emberrel, családdal is megtörténhet...? Hogy ez egy ilyen tudatossággal és akaraterővel megáldott tökéletes egységben is valósággá válhat...? És akkor vajon minket, nem-tökéleteseket mi véd meg a sorstól...?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr9515903836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boldogság gyere haza! 2020.06.21. 19:23:43

Az ember hamar azonosul az emberi szenvedéssel és tragédiával, behelyettesiti magát a másik történetébe és végigviszi a gyász folyamatát. Igy készülünk fel a ránk váró veszteségekre.

enrikokaruszo 2020.06.21. 19:30:30

szerintem mindenki megdöbben, de életkortól, és bizonyára élethelyzettől is függ, mennyire helyezed magad párhuzamba az esettel...ha már veszítettél el embereket, ha már felnőttek a gyerekeid, stb....
egyébként: semmi sem véd...senkit

a nagy hohohorgász 2020.06.21. 19:49:04

Szerintem meg azért hatott meg nagyon sok embert mert ember volt... Ha valakiről a mai világban nem tudnak rosszat irni az valóban ember volt a javából. Az emberek még hal istennek mindig hisznek a jóban.... Több ilyen hétköznapi hős kellene es jobb lenne a világ. Szerintem ezt siratjuk....

//VV\ 2020.06.21. 20:11:11

Mert az emberek azt hiszik azért mert valaki sportoló, védett a kórok ellen. Belegondolsz, hogy ha Ő, aki egészséges, életerős így elmegy mi lehetne veled, aki meg se közelíted. Mert azt hiszed a jó emberekkel, jók történnek csak, semmi rossz. Dehogynem. A szar dolgok általában a jó emberekkel történnek. Na meg mindezt megfejeli az is, hogy fiatal volt. Ha elmegy a 80+ olimpikon az csak eg, hír. Mert azok, akik vele kortársak voltak, már megfogyatkoztak. Hát kb. ennyi az ok szerintem. De lehet titokban szerelmes voltál bele;)

Alick 2020.06.21. 20:13:58

Inkább az a kérdés, miért szorult hozzá képest ennyire a háttérbe a legalább akkora vizilabdás nagyság, Kárpáti György halála?

a nagy hohohorgász 2020.06.21. 20:54:26

@Alick: mondjuk azert mert 47 eves volt es nem 80 plusz? Tudom h szentsegtores de muszaj megkerdeznem mert ezt senki nem feszegeti.... Benedeket eltiltottak doppingolasert nem lehet h a dopping okozta ezt???? Ha jol tudom az o genjeiben nincs benne a halalos kor.... akkor picit gyanus, de csak nekem. Jo lenne mar tisztazni a dopping arnyoldalat... tudjatok mirol beszelek? Armstrong hererak, nfl..... ndk uszonok....

gyászhuszár 2020.06.21. 21:01:12

korulnezek es látom hogy sajnos a szaremberek neha több életévet kapnak amit erdemelnek

HoldViola · http://fiamma.blog.hu/ 2020.06.21. 21:03:20

Lehet pont az, ha nem törekednek a tökéletesre....

AngeI 2020.06.21. 21:04:40

Legutóbb talán Kaszás Attila halála idején érzett hasonlóan az ország. Amikor egy fiatal, ismert, népszerű művész vagy sportoló elmegy, óhatatlanul kialakul egyfajta kultusz.
Valamint mindkettejüknél volt egy plusz faktor: a szerénység. Pedig lett volna mire beképzeltnek lenniük. Nem voltak körülöttük balhék, nem övezte őket irigység. Szerette őket a szűkebb és tágabb környezetük is. Benedek mellett pedig ott van Epres Panni is aki szintén közismert, népszerű ember ,és persze az édesapja is.

Törpvadász 2020.06.21. 23:28:13

@/\ngel: Teljesen igaz. Amikor egy fiatal és tehetséges embert egy pillanat alatt elragad a halál.... Amikor Kulka néhány éve sztrókot kapott, fiatalon alig élte túl, nekem ez is ilyen sokk volt. De Benedek ráadásul egy egészséges és fiatal férfi. Nagyon sajnálom őt és a családot is.

Sunny Days 2020.06.22. 00:40:24

@a nagy hohohorgász: ismered ennek az eltiltásnak a részleteit? én nem, azért kérdezem. Van hogy egy mezei gyógyszer amit bármelyikünknek felír az orvos, fennakad a dopping vizsgálaton.

Az ember szeretne magyarázatot találni. Fiatal volt. Nyilván egészségesen táplálkozott és nem dohányzott. Sportolt. Nem volt elhízva. Semmi oka nem volt annak a betegségnek hogy pont őt kapja el. Semmi. Akkor meg miért? Hogy működik ez? A sport kapcsán nyilván sűrűbben esett át orvosi ellenőrzésen. Akkor hogy nem vették észre hamarabb, hogy baj van? Hogy létezik, hogy nem sikerült meggyógyulnia és meg kellett halnia mikor még ereje teljében volt?
Nekem még Fábián Juli jut eszembe, akit szintén fájdalmasan fiatalon szólított magához a teremtő.
Nem tudom mindezt könnyek nélkül leírni. Hogyan tudja a közvetlen környezete, családja elviselni az ekkora veszteséget?

Irbisz 2020.06.22. 08:16:32

"Miért nem tudom viszonylag tárgyilagosan elfogadni, hogy a tragédia egy minden téren sikeres és boldog emberrel, családdal is megtörténhet...?"
hááát, azt nem tudom, mert mindenki, a boldog emberek is meghalnak.
neki meg a sportban, az edzősködésben rengeteg stressz volt az életében, amit ki tudja mennyire fojtott el, ami rongálja a szervezetet is.

" Hogy ez egy ilyen tudatossággal és akaraterővel megáldott tökéletes egységben is valósággá válhat...? "
talán azért, mert ő is fizikai testben létezik, ami lehetett nem túl jó génekkel megáldva, hiszen pl. voltak komoly szivproblémái is. És mi van ha a stresszkezelése sem volt jó? Vagy a táplálkozásáról se tudok semmit, lehetett akár az is nem túl egészségbarát.

"És akkor vajon minket, nem-tökéleteseket mi véd meg a sorstól...?"
ő sem volt az ...

odamondó 2020.06.22. 08:34:35

Mi véd meg a sorstól? Sors=halál?

A haláltól nem véd meg semmi... És amúgy miután meghaltál igen tökmindegy hány évesen haltál meg és mit hagytál hátra.

marand22 2020.06.22. 11:48:52

@a nagy hohohorgász:
1999 augusztusban nyilvánosságra került, hogy az elődöntő során végzett dopping vizsgálat Benedeknél pozitív eredményt hozott. Mintájában kis mennyiségű clostebolt találtak, amely Benedek véleménye szerint (bőr)gombásodás ellen használt kenőcse útján juthatott a szervezetébe. Szeptember 1-jén, egy nappal a firenzei Eb előtt, az Olasz Olimpiai Bizottság az Olasz Úszó Szövetséghez utalta az ügyet, de a játékos felfüggesztését helybenhagyta. Egy hét múlva az úszó szövetség 8 hónapra eltiltotta Benedeket. November végén a Nemzetközi Úszó Szövetség doppingbizottsága 15 hónapra növelte a büntetést. 2000 januárjában a nemzetközi Sport Döntőbíróság mondta ki a végső szót. Benedek eltiltása 8 hónap lett, amely április 28-án járt le. Eltiltása után Benedek visszakerült a válogatott keretébe, amely Sydneyben olimpia aranyérmet nyert. A döntő győzelemből 4 góllal vette ki részét.

midnight coder 2020.06.22. 11:48:57

Nekem mondjuk fogalmam sem volt róla hogy létezett, rohadtul nem érdekel a sport. Viszont az alapján amit olvastam róla, jó ember volt, kár érte. Amúgy nyilván az is benne van, hogy ma a mainstream média mindenkivel elhiteti hogy semmi baja nem eshet ha mezőgazdasági hulladékból gyártott szuperegészséges kajákat eszik, és naponta 10 kilométert fut a vietnami gyerekek által varrt 80 ezer forintos csodasportcipőben, és most szembesülhet azzal, hogy bizony a génekben van a tervrajz, és ha hiba van a konstrukcióban, akkor ez nemigen segít.

gyongyi70 2020.06.22. 12:54:45

@marand22: én is olvastam. Halottról jót vagy semmit, de gombakenőcstől nem kerül a véredbe egy szteroid hormon. Sajnos ezek a szerek okozhatnak ilyen csúnya betegségeket. Ettől függetlenül nagyon-nagyon sajnálom. :-(

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.22. 12:56:42

nekem nem fáj. annyira érdekel, mint bármely másik ember halála, akit nem ismerek.

Ildikó Ficzek 2020.06.22. 15:45:14

@gyongyi70: De igen, nekem is van szteroidos gombakenőcsöm, de nekem szólt a doki, hogy van benne és csak szükség esetén használjam. Nála meg nyilván gyors eredményt akart elérni és nem számolt azzal, mennyi idő alatt tűnik el a szervezetből. Balfasz doki. Persze lehetett másképp is, de ahogy ezt kezelte, nekem nem úgy tűnik, hogy doppingolni akart volna...

Shirkan 2020.06.22. 16:12:56

@/\ngel:
Kaszás Attila életvitelébe kódolva volt sajnos. Túlhajszoltság, éjszakai élet, pia, cigi stb. stb. Annak idején a pályatársai is nyilatkozták, hogy többször kérték, lassítson, mert nem lesz jó vége. Nem lett.....

gyongyi70 2020.06.22. 17:15:00

@Ildikó Ficzek: sztem az élsportban kétféle versenyző létezik, aki lebukik a doppingteszten és aki nem :-(
nem véletlen, hogy sokan vallják, az már nem építi, hanem rombolja az egészséget

AngeI 2020.06.24. 12:51:35

@Shirkan: Sok művész él így, mégse kapnak agyvérzést ilyen fiatalon. Az ő családjában tudtommal előfordult korábban is fiatalkori agyvérzés. Szóval a genetika.. Ahogy Benedek nagyapja is 52 évesen hunyt el..
süti beállítások módosítása