AnyámAsszony

Megtörtént események alapján

Esküvőszervezés (környezet)tudatosan
A zöld esküvők nagykövete

"15 éve dolgozom független esküvőszervezőként. Az elmúlt években azonban valami zavarni kezdett az esküvők során… A féktelen pazarlás, a párok megfelelés kényszere, a környezettudatosság hiánya." - Varga Barbara missziója a környezettudatos esküvőszerezés.

bara_anyamasszony_borito.jpg

15 éve szervezel esküvőket. Tudatosan készültél a szakmára, vagy egyszer csak elkapott az érzés, hogy ezzel kell foglalkoznod?
Pályám elején céges rendezvények szervezésével foglalkoztam. Az egyik megbízóm kért meg először, hogy szervezzem meg az esküvőjüket. Imádtam minden percét. Rövid időn belül az esküvőszervezés lett a fő profilom.

Hogy látod, mi a jellemzőbb: rövid határidővel kell leszervezni az esküvőket, vagy bőven hagynak időt az ifjú párok a részletek kigondolására? A legtöbben határozott elképzelésekkel érkeznek, vagy sokan bizonytalankodnak a stílust és a részleteket illetően? Egyáltalán mennyi időre van szükség a tökéletes esküvő megszervezéséhez?
A legtöbb pár bőven hagy időt a szervezésre. Rövid idő alatt is meg lehet szervezni egy esküvőt, csak akkor folyamatosan kompromisszumokat kell hozni a párnak a szűkebb kínálat miatt. Szerintem az ideális 1-1,5 évvel az esküvő előtt elkezdeni a szervezést. Vannak olyan szolgáltatók (jó helyszín, zenekar, ceremóniamester, fotós), akiknek gyorsan betelik a naptárjuk.
A legtöbb párnak a főbb irányvonalakról határozott elképzeléseik vannak, például hogy milyen jellegű helyszínt szeretnének. Nekem ehhez kell megtalálnom a megfelelő helyszínt, dekorost, illetve ötletekkel egészítem ki az ő elképzelésüket, hogy a stílus egységes legyen az egész esküvőn.

Mernek a párok a maguk örömére esküvőt szervezni, vagy a legtöbben még mindig a 'mindenkinek meg akarunk felelni' mentén inkább a hagyományos menetrendet, díszítést választják?
Szerintem most már egyre tudatosabbak a párok abban, hogy magukra fókuszálnak, mint pár évvel ezelőtt. Legalább is, ha a nagyvárosi esküvőket nézzük.
Sokszor megkérdezik tőlem, hogy mi a jó esküvő titka. Pont ez. Ha a pár jól érzi magát, - mert a számára kedves emberek veszik körül és nem kell feszengeniük a menetrendtől és a programoktól - akkor a vendégek is jól érzik majd magukat.
De azért vannak mélyen berögzült aggodalmak. Például, hogy nem unatkoznak majd a vendégek? Vissza szoktam kérdezni, hogy miért unatkoznának? Mindenki örül, hogy a párral ünnepelhet, és szívesen beszélget, táncol egy egész estén át.

bara_anyamasszony_01_1.jpg

A mai menyasszonyok 'tündérkirálylányok' akarnak lenni, vagy valami vagányabbra vágynak? Milyen volt a legextrémebb esküvő, amit szerveztél? Milyen furcsa kérésekkel állnak elő a párok?
Ki milyen típusú, kinek milyen álma van. Itt nem lehet általánosítani. Vannak királylányok, vagány csajok és egyszerűen elegánsak.
Inkább a multikulturális esküvőkön szoktak extra kérések lenni. Például hófehér ló az indiai vőlegénynek a szertartáson való bevonuláshoz. Vagy gasztronómia különlegességek, például találni olyan cukrászdát, aki vállal hagyományos francia esküvői tortakészítést, ami merőben más, mint a magyar. És még sorolhatnám…

Mi a tapasztalatod, mindenről a menyasszonyok döntenek, vagy a vőlegényeknek is megvannak az elvárásaik a nagy nappal kapcsolatban?
Általában a lányok döntenek. De nagyon fontos, hogy a legfőbb dolgokban egyeztessen a pár, hogy ne legyen félreértés, és a vőlegény is magának érezze az esküvő napját.

Ha házasságkötés, akkor nyár, gondolná az ember, és érezhetően egyre népszerűbbek a tavasz végi, illetve az ősz eleji időpontok is. De mennyire nyitnak a párok a téli esküvők felé?
A klasszikus nyár és tavasz mellett az ősz igazán közkedveltté vált az esküvőre készülők körében. A tél viszont még mindig a lista végén áll.

Mi az, amire érdemes figyelni a szervezés kapcsán? Mik azok a részletek, amiken nagyon el lehet csúszni?

  • Szervezés menete: vannak olyan szolgáltatási területek, amelyek korlátozottabb számban érhetők el, például esküvői helyszín, zenekar, fotós, ceremóniamester. Mindenképp velük kell kezdeni a szervezést.

  • Idő: hagyjunk elég időt a szervezésre, hogy ne őrült kapkodásba és káoszba csapjon át a készülődés. Ez kb. 1-1,5 évet jelent. Így van idő bekérni az ajánlatokat, válogatni, megtalálni azokat a szolgáltatókat, akik a legjobbak számunkra.

  • Szerződéskötés minden szolgáltatóval, kitérni arra is, hogy a szolgáltató köteles maga helyet biztosítani egy másik szolgáltatót, ha ő akadályoztatva lenne az esküvő napján.

  • Forgatókönyv: érdemes a nagy nap menetéről egy forgatókönyvet írni, és minden szolgáltatónak elküldeni.

  • Esküvő napján a menyasszony és a vőlegény ne vállaljon semmilyen feladatot magára. Ehhez kérjen meg valakit a rokonságból vagy a barátok közül. Hosszú a lista, amire a nagy napon figyelni kell. Érdemes összeírni, átbeszélni, így minden rendben lesz.

  • B terv mindig kell a szabadtéri eseményekre (kreatív fotózás, szertartás, esküvői vacsora).

bara_anyamasszony_01_2.jpg

A környezettudatos esküvőszervezés a fő profilod, amiért ezúton is szeretnék köszönetet mondani! :) Remélem évről-évre érezhetően növekszik az ilyen jellegű esküvők iránti igény! Mikor kezdtél el környezettudatos esküvőket szervezni? Mivel tehető kevésbé környzetterhelővé egy lagzi?
15 éve dolgozom független esküvőszervezőként. Az elmúlt években azonban valami zavarni kezdett az esküvők során… A féktelen pazarlás, a párok megfelelés kényszere, a környezettudatosság hiánya.
A környezettudatos esküvőszervezés egy viszonylag új dolog. Nagyon fontos informálni a párokat, hogy van ilyen lehetőség. Missziómmá vált, hogy egyre több párt buzdítsak változásra, hogy esküvőjük alkalmával is legyenek tekintettel környezetükre, és kevésbé pazarló, környezetbarát megoldásokat válasszanak. Számtalan zöld megoldása létezik, ha csak egy-két dolgot beleépítünk az esküvőnkbe, akkor már rengeteget tettünk a környezetünkért.

 És akkor néhány zöld tipp:

  • Helyszín: fenntartható vendéglátás, olyan helyszínek, amelyek törekszenek a környezeti terhelésük csökkentésére.

  • Catering: helyi és szezonális alapanyagok, termékek előnyben. Műanyag palack, pohár, étkészlet helyett üveg vagy természetes anyagból készült termékek.

  • Meghívó: online vagy újrahasznosított papír.

  • Esküvői ruha: fenntartható ruhatervezés, újra hordható ruhák, átszabott régi esküvői ruhák a családból.

  • Esküvői kiegészítők: menyasszonyi online börzék, csere oldalak.

  • Dekoráció: vágott virág helyett cserepes virág vagy fűszernövény, papírvirág. Bérelhető kiegészítők használata.

  • Vendégajándék: természetes anyagokból készült apróságok vagy DIY ajándékok.

  • Nászajándék: összeállított listát készítsünk, így feleslegesen semmi nem kerül a szemétbe.

  • Maradék: megmaradt sütemény, gyümölcs, virág továbbadása segítő szervezeteknek, idősek otthonának, gyermekotthonnak.

  • Jó cselekedet: szociális érzékenység, a menyasszonytánc vagy az esküvő során kapott pénz egy részét felajánlhatjuk támogatási céllal különböző szervezeteknek.

Nyitottak a párok a zöld megoldásokra? Gondolom sokan már eleve Téged keresnek, mert környezetbarát esküvőt szeretnének szervezni, de mi a helyzet azokkal, akiknek nem volt szempont a természet védelme?
Vannak olyan párok, akik kifejezetten környezettudatos esküvőt szeretnének, és ezért keresnek meg engem. És vannak olyan párok, akiknél nem a környezetbarát megoldások állnak a fókuszban, de talán pont azért mert nem is tudják, hogy vannak zöld megoldások. A szervezés során egyik fontos feladatom, hogy erre mindig felhívjam a figyelmüket, és alternatívaként javasoljam.

Neked mi fér bele a mindennapjaidba a környezet védelmébe érdekében?
Szelektív hulladékgyűjtés, komposztálom a zöld hulladékot. Próbálom csökkenteni a csomagolást és a nejlont, így vásárláskor saját bevásárló táskát használok, és a zöldségnek, gyümölcsnek saját anyag szatyrokat viszek. Kiiktattam a mosószert, 11,5 ph vízzel mosok.
Vega vagyok, növényi tejet iszom, és családom étkezésébe is nagyrészt a helyi, szezonális zöldségek a főszereplők, amit egy közeli bio farmról vásárolunk.
Gyerekeimet környezettudatosan neveljük, nekik ez már természetessé vált.
De ez egy folyamat, mindig újabb és újabb dolgokat kapcsolok be, és folyamatosan informálódok ezen a téren.

Workshopjaidon az önszervező menyasszonyok számára elárulod az esküvőszervezés csínját-bínját. Mit tapasztalsz? Sokan maguk szervezik az esküvőt és a lakodalmat, vagy szívesen bízzák profi szakemberre? Előfordul, hogy menet közben jönnek rá, hogy 'lámpát a lámpa boltból', a szervezéshez nem árt egy hozzáértő segítségét igénybe venni?
Sokan szívesen szervezik maguknak az esküvőjüket. Ehhez agilitás, türelem, pontosság és idő kell. De mivel soha nem szerveztek még esküvőt, honnan is tudnák, hogy hogyan kell? Mivel kell kezdeni? Mik a buktatók? Hogyan kell forgatókönyvet írni, melyik esemény mennyi ideig tart? Vagy mire kell figyelni az egyes szolgáltatók kiválasztásánál?
Na, ezekre adok választ. Az esküvői workshop keretében végig megyünk a szervezés lépésein, amit egyéni tanácsadással egészítek ki fókuszálva a jelenlévők esküvőjére. Szerintem egy ilyen workshop elengedhetetlen mielőtt belevág valaki egyedül a szervezésbe. Havonta tartok workshopokat, az idei év utolsó workshopja december 7-én lesz.

bara_anyamasszony_01_4.jpg

Te is a vállalkozó anyukák táborát erősíted. Az esküvő- és rendezvényszervezés nem az a tipikus 8-tól 4-ig munka, hétvégéken és sokszor éjjel is kell dolgozni. Hogy egyeztethető össze ez a munkabeosztás az anyasággal? A hétvégékért cserébe több időd marad a hétköznapokban a családodra?
Mindig előnyt élveztek a gyermekeim. Amikor kicsik voltak szünetet tartottam és nem dolgoztam. Az esküvő szezon alatti foglalt szombatjaim beleférnek a család életébe, cserébe valóban több idő marad a hétköznapok során a családomra.

Rengeteg emberre hoz össze a sors a munkád kapcsán. Ez feltölt, vagy inkább leszívja az energiáidat? Szabadidődben mivel lazítasz?
Inkább feltölt, mint leszív. Szívesen találkozok, beszélgetek emberekkel. Eddig nagyrészt szerencsém volt, és nagyon kedves emberekkel hozott össze a sors.
Nincs túl sok szabadidőm a munka és a gyerekek mellett. Abban a picinyke szabad sávban jógázok, olvasok vagy kirándulok.

Milyen volt a Te esküvőd? Kislányként Te is habos-babos hercegnő ruháról álmodoztál? Felnőtt fejjel mi mellett döntöttél?
Nem emlékszem habos-babos esküvői álmokra. Talán az esküvőnél sokkal fontosabb volt nekem, hogy a párom megkérte a kezemet. Nagypocakos esküvőm volt, így nem volt nagy dínom-dánom.

Ha újra kezdhetnéd, megint esküvőszervezőnek állnál?
Igen! Szeretem magát a szervezési munkát, mindig új és mindig más. Nekem ez alkotás, de sok koncentrációt, gondolkodást, agyalást igényel.
Csodás érzés, amikor az esküvő napján életre kel több hónap munkája és örömmel, meghatottsággal tölti meg a párok szívet. Imádom ezeket a pillanatokat!

Remélem egyre többen kaptok kedvet a környezettudatos esküvőszervezéshez! És ha már így döntötök, bátran keressétek Barbarát! :)

Csók, Rita 

HA TETSZETT AZ INTERJÚ, KÖVESS ITT A BLOGON, VAGY AZ ANYÁMASSZONY A FACEBOOK OLDALÁN!

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr2715270436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása