AnyámAsszony

Megtörtént események alapján

A biciklibelső másodvirágzásának igaz története
Táskán innen, kerékpáron túl

Mi minden készülhet ügyes kezek közt a veszélyes hulladéknak minősülő biciklibelsőből és jó barátaiból: a gumimatracból valamint a sátoranyagból? Ötletes kreatívkodás, kreatív ötletelés Jeney Orsival az upcycling jegyében. 

ursuslupus_anyamasszony_01.jpg

Először is, tegyük tisztába a dolgokat. Mi a különbség az upcycling és a recycling között?

Az egyik újrahasznosít, a másik továbbhasznosít, vagyis míg a recycling során az üvegből üveg, a műanyagból műanyag lesz, addig az upcycling esetében továbbhasznosítunk, egy új funkciót adunk a hulladéknak, "feltunningoljuk" azt. Tehát a gumimatracokat úgy lehetne újrahasznosítani, hogy azokból ismét gumimatrac lesz, továbbhasznosítani pedig úgy - ahogy én teszem - hogy pl. kerti dekoráció vagy fülbevaló készül belőle.

ursuslupus_anyamasszony_03.jpg

Egy évek óta tartó folyamat mérföldköve, hogy hozzáfogtál eredeti funkciójukat elvesztett biciklibelsőkből ezt-azt tervezni és gyártani, vagy egyszer csak a semmiből megszállt a gondolat, hogy ez a Te utad. Miért pont a biciklibelső?

Már gyerekkorom óta állandóan "alkotni”, "kreatívkodni” akartam, de sosem voltam elégedett a végeredménnyel, semmi nem tetszett, amit csináltam, úgy éreztem egyáltalán nincs érzékem az ilyesmihez.
Hasonló érzés fogott el akkor is, amikor Budapesten a belvárosban - a kedvenc reggeliző helyünkön - rendeztek egy workshop, ahol biciklibelsőből és molinóból lehetett készíteni bármit. Továbbra sem voltam elégedett azzal a pénztárcával, amit végül összetákoltam, mégis annyira a szívemhez nőtt egy biciklibelső darab, hogy az utána évekig a kulcstartómon lógott.
Aztán 2013 nyarán a Fishing on Orfűn egy nagyon nehéz élethelyzetben gondolta azt az akkori barátom - aki mostanra már a férjem -, hogy jó tenne nekem kicsit molyolni a kreatív újrahasznosítással foglalkozó ReArt csoport workshopján. És milyen jól gondolta! Egyből a biciklibelsőhöz nyúltam, illetve egy kb. 2 cm-s pink gumimatrac csíkhoz. Egy nagyon apró darabka, mégis mérföldkő lett belőle. Ott helyben készítettem 3 pár fülbevalót, melyekkel teljesen elégedett voltam, és egyből a barátnőimnek ajándékoztam. De nem
csak, hogy elégedett voltam az elkészült darabokkal, hanem éreztem, mennyire jótékony, rehabilitációs hatása is van mindennek, így biztos voltam benne, hogy otthon folytatni fogom az alkotást.
Viszonylag könnyű volt hozzájutni az alapanyagokhoz nyáron a Balcsin és a kerékpár szervizekben. Először csak fülbevalókat gyártottam, majd egyre jobban elkezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy designos, minőségi dolgokat találjak ki ezekből az alapanyagokból.

 

Feltételezem, hogy a környezet védelme, a fenntartható fejlődés, az emberek és a világunk jóléte fontos Számodra. Mik azok a dolgok, melyeket mindennap megteszel mindezek érdekében?

Tehetnék sokkal többet, de ahhoz, hogy az ember hosszú távon képes legyen környezettudatos maradni, azt is vallom, hogy annyit vállaljon, amennyi neki nem okoz túl sok extra energiát, mert így lehet lassan, de biztosan építkezni, és hosszú távon valóban minél inkább környezettudatosan élni.
A vizemet kulacsból iszom, próbálom kerülni a szívószálakat, felesleges műanyag poharakat, viszek magammal bevásárló tatyót, a gyerekemnek a bölcsibe varrtam szennyes zsákot, hogy ne mindig műanyagban küldjék haza a mosnivalót stb... Amit lehet, itthon továbbhasznosítok, felhasznosítok, pl. müzlis dobozok mindig a szabásmintáim alapjai. Sajnos egyelőre nem gyűjtjük maradéktalanul szelektíven a keletkező hulladékot, de rajta vagyok az ügyön, hogy ez is megvalósulhasson. Továbbá most buzdítom a társasházunk lakóit arra, hogy legyen saját komposztálónk. Biciklivel vagy BKV-val járok, de van robogóm és autóm is, így nem vagyok közlekedésben sem teljesen zöld.

ursuslupus_anyamasszony_09.jpg

Milyen anyagok csatlakoztak még a biciklibelsőhöz?

A gumimatrac a biciklibelsővel együtt jött.
A sátoranyag 2015-ben csatlakozott, amikor is a menekültválság miatt a Sziget Fesztiválon megmaradt sátrak egy részét gyűjtöttük össze, és juttattuk el menedékkérőknek. Sok szakadt darab is volt köztük. Mikor megláttam, milyen mennyiségű hulladék keletkezik ennek köszönhetően, rögtön beindult a fantáziám, és a sátrakat is elkezdtem továbbhasznosítani. Mindezeken túl régi pólókból vágók csíkokat a különböző tárolóimnak, hogy azok is minél inkább a zero waste, azaz nulla hulladék szemléletében jöhessenek létre.

 

Mi minden készül ezekből az anyagból? Mi volt az első? Mi a legnépszerűbb? Mi a jövő? Egyedi elképzelések megvalósítást is vállalod?

A célom mindig is egy olyan színes termékpaletta létrehozása volt, melyből bárki tud magának találni valami hozzá passzolót. Ezért is helyezem a hangsúlyt elsősorban a kínálatom szélesítésére, és nem a végletekig kimunkált designra fókuszálok. Termékeim inkább egyszerűbbek, de nagyon sok mindenkinek jól jöhetnek. Vannak klasszikus divat darabjaim mint pl. fülbevalók, pénztárcák, táskák. A fő csapásirány azonban a praktikus termékek megalkotása, így elsősorban az alapanyagaim vízállóságából, strapabírásából és könnyen tisztíthatóságából indulok ki, ezért van uszoda-neszeszerem biciklibelsőből, bicikliülés huzat sátorból, vízhatlan uzsitasim, nasitasim gumimatracból. Idén főleg a zero waste piaci zsákokat - a műanyag zacskókat kiváltó szütyőket - varrok sátorból, illetve gymbagek-et. Gumimatracból pedig tavaszra-nyárra kinti és kerti dekorációkat készítek, illetve bérlehető dekor szettet tervezek, melynek lényege, hogy pár ezer forintért ki lehet kölcsönözni a gumimatracból csinált party díszeket, így nem kell sok pénzt költeni a beszerzésükre, és nem kell lelkiismeret-furdalással küzdeni, amikor a buli, az ünnepség végeztével a kukába kerülnének azok.

ursuslupus_anyamasszony_06.jpg

Az egyedi megrendeléseket szeretem csak igazán! Bár sokkal nagyobb a munkaigényük, hisz új szabásmintát kell szerkesztenem minden egyes alkalommal, tesztdarabot gyártani, megnézni, hogy működőképes-e a megálmodott termék. Nehezebb a tesztelése is, mivel az első kész darabot maga a megrendelő kapja. De azért is szoktam örömmel elvállalni az ilyen megkereséseket, mert azt érzem, hogy így teljesedik ki a küldetésem igazán, vagyis hogy minél több embert inspiráljak az upcyclingra. Annak köszönhetően, hogy saját tervezésű, a vásárlók által támasztott igényeket maximálisan figyelembe véve készült darabokról van szó, mindenképpen szeretni fogják a megrendelők, ezzel automatikusan annak upcycling tulajdonsága is kedvessé válik számukra. 

 

Milyen tulajdonságaik vannak a használt anyagoknak? Könnyű velük dolgozni?

A biciklibelsővel nagyon nehéz dolgozni, az is a legkoszosabb, de az évek során saját szakismeretet fejlesztettem ki, így mára már annyira ismerem az anyagot, hogy nem igazán tud rajtam kifogni.
A gumimatraccal könnyebb bánni, de annál pedig nem szabad a varrásnál hibázni, mert egyből ott marad a tű után a perforáció az anyagon.
A sátoranyag foszlik, és pontosan kiszabni is nehéz, de ezt követően varrni már gyerekjáték.
Mindhárom anyag vízálló, nagyon könnyen tisztítható, így bevallom, én bármilyen más textilnél sokkal jobban szeretem őket ma már.

 

Nyitott a magyar közönség az upcyclingra? Jellemzően milyen korosztály érdeklődik a termékeid iránt kicsiny hazánkban? Országhatáron túlra is elér a tevékenységed?

Több mint 5 év után az a tapasztalatom, hogy mindenki nagyon érdekesnek és ötletesnek tarja, amit kínálok, jellemzően a 20-as, 30-as éveikben járók keresik a termékeimet, de volt már 60 éves vásárlóm is, aki azóta is imádja a szőtt válltáskáját.
Az érdeklődést követően azonban két részre oszlik a tábor: van, akit taszít a hulladékfelhasználás gondolata, van, akit pedig kifejezetten ez motivál arra, hogy végre szerezzen magának egy ursuslupus-t.
Az is érdekes megfigyelés, hogy míg a fővárosban egy-egy vásárban, az emberek általában már felismerik a biciklibelsőt - a gumimatrac szinte mindenkinek újdonság -, addig Debrecenben a CSAK Design vásáron az első egy-két alkalommal azt tapasztaltam, hogy az érdeklődőknek elképzelésük sem volt arról, miből készültek a termékeim. Éppen ezért óriási személyes sikerként éltem meg, amikor a harmadik-negyedik vásáron már abszolút ismerősként üdvözöltek a látogatók.
Van már pár termékem külföldön is, egyszer pl. egy olasz cég karácsonyi ajándéknak tőlem rendelt határidőnapló borítót a gyári munkásai számára, akiknek a biciklibelső borítás kifejezetten jól jött, hisz egész nap zsíros gépekkel dolgoztak, de így mégsem koszolódott össze a noteszük. Természetesem szuper lenne határon túlra is eljutni, a nyelveket és az esetleges célországokat is egész jól ismerem, de egyelőre nincs még rá kapacitásom.

lir_8928.jpg

Honnan szerzed be az alapanyagokat? 

Számomra nagyon fontos, hogy olyanoktól hozzam el a termékeim alapanyagait, akik örülnek neki, hogy azokból új értéket teremtek.
A belsőket szervizekből kukázom ki, ahol nem bánják, ha megszabadulhatnak tőlük. 
A gumimatracokat kezdetben a Balatonnál szereztem be. A parton naplemente után egész sok kilyukadt matrac kerül a kuka mellé, illetve van egy kedvenc strandjátékos boltom Balatonszárszón, ahol dúskálhatok a selejtes cuccok között.
Mostanra viszont már sokaknak eszébe jutok, sokan rám találnak, és így kerülnek hozzám matracok. Ezt azzal hálálom meg, hogy akitől kapok matracot, az egy kisebb darabkát kap vissza tőlem b
előle egy uzsitasi - ételhordó zsák - formájában.
Legutóbb teljesen meghatódtam, amikor megcsörrent a telefonom, és egy férfi hívott Miskolcról, hogy az ő cégük sokféle el nem adott terméket gyűjt be az egyik áruházlánctól, így rengeteg gumimatraca van, amiket sajnált kidobni. Némi internetes keresgélés után eljutott hozzám. Annyira megörült neki, hogy én befogadom őket, hogy másnap már fel is fuvarozta nekem Pestre!
Aztán ott vannak még a sátrak, amiket a Sziget fesztiválról hoztam el az utolsó napon.

 

Rugalmasan szervezed a workshopjaidat, hiszen az előre megadott dátumok mellett privát foglalkozásokat is tartasz, a felnőtt eseményeken túl óvodások, iskolások részére is. Talán könnyűnek tűnik a dolog, hiszen a gyerekek nyitottak a kézműves programokra, de itt azért – ha jól sejtem - mégis a jelen és a jövő generációjának tudatos formálásán van a hangsúly.
Miket készítesz a gyerekekkel egy-egy ilyen workshop alkalmával, és mire számíthatnak a felnőttek?

Abszolút jól sejted! Gyerekeket lenyűgözni azzal, hogy miket tudnak csinálni gumimatracból, biciklibelsőből, az egyik kedvenc része a missziómnak. Főleg azért, mert a határtalan fantáziájuk miatt aztán ha majd otthon kipukkad a felfújható strandlabdájuk, már kaphatják is szét. Ugyanez vonatkozik a biciklibelsőjükre.
Gyerekekkel általában kulcstartót, pénztárcát, telefontartót szoktunk készíteni, de szeretem a jelenlévő lurkók kívánságait is teljesíteni, mivel így még hatásosabb a szemléletformálás. Ennek köszönhetően készítettünk már pl. „robotot” is. Az egyik kedvencem az, amikor a gyerekek, adott esetben az apukájukkal közösen az édesanyának fabrikálnak fülbevalót.
A felnőtteknek szóló workshopok alkalmával elsősorban fülbevalókat, karkötőket állítunk össze, mert ezek azok a darabok, melyeket rövid idő alatt el tudnak készíteni olyanok - még a férfiak is! -, akik még sohasem találkoztak a használt alapanyagokkal. De volt már példa pénztárcavarró, táskakészítő workshopra is. Ezek az alkalmak azonban több órásak, és hosszas előkészítést igényelnek. 
 

ursuslupus_anyamasszony_04.jpg

Szeretnél megmaradni egyszemélyes vállalkozásnak, vagy szívesen gondolkozol akár nagyban is?

Szívesen gondolkodnék nagyban is, de mindezt a gyakorlatban egyelőre el sem tudom képzelni, mivel annyira egyediek a termékeim. Hosszasan elmerülök az alapanyagok részleteiben azok kiszabásakor, és nem tudom, hogy valaki más ugyanilyen szenvedéllyel végezné-e el ezt a munkát. Nem hagyományos anyagokról beszélünk, melynek minden négyzetcentimétere ugyanolyan mintázatú, hanem itt maga az alapanyagon szereplő minták (pl. a biciklibelső csíkozása vagy matrac nyomdázata), hibák (pl. defekt folt), vagy a sátor eredeti designja lesznek a végeredmény meghatározó motívumai. Ezért is időzöm el sokat pl. egy-egy sátor előtt, mert nem mindegy, hogy hogy vágom fel, a különböző részeit vizslatva mindig újabb és újabb ötletem támad termékre is és kinézetre is. Na, de majd meglátjuk! :)

Szolgálati közlemény! A nyár közeledtével rohamosan megnő az elhasznált biciklibelsők, lyukas gumimatracok és szétszakadt sátrak száma! Ha Neked van, vagy látsz ilyet, keresd bátran Orsit! Vagy készíts belőle valami mást! :)

Csók, Rita

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr7714705724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása