AnyámAsszony

Megtörtént események alapján

A hatékony bevásárlás 6 + 1 pontja
Hogyan spórolhatsz időt és pénzt?

Szeretem megszervezni a teendőimet, erről már korábban is olvashattatok a karácsonyi készülődéssel kapcsolatban. De akár szeretem, akár nem, akkor is meg kell, mert még így is, ha három dolgot tervezek elintézni, egyet tuti, elfelejtek... de inkább kettőt... Anyuagy... :)
Na, de lássuk, mit érdemes tudni, hogy időt és pénzt spóroljunk, hatékonyan működjünk a bevásárlások során. Főleg, hogy nyakunkon az Ünnepek!

shopping-879498_1280.jpg

Biztos Ti is tudjátok, hogy az áruházak tudatosan kimunkált elrendezésével, illatokkal, stb. a marketingesek szó szerint az orrunknál fogva vezetnek minket. Azonban van egy jó hírem! Minimális időráfordítással nem kevés csapdát kikerülhetünk. De mégis hogyan?

1. Gondold át!

A bevásárlásnak érdemes úgy nekiállni, hogy tudod, mi az, amit valóban venned kell. Ha csak beesel a hatalmas választék kellős közepébe, könnyedén a túlkínálat áldozatává válhatsz, és rengeteg olyan dolgot teszel végül a kosaradba, amire igazából semmi szükséged!

2. Írj listát!

Végy egy darab papírt, és bármi eszedbe jut, amit be kéne szerezni, csak írd rá! Nem muszáj a bevásárlás előtt kapkodni, ahogy felmerül az igény, rá a cetlire, és már nem is kell fejben tartani. A listát ajánlatos olyan helyre tenni, ahol nem kavarodik el, mégis szem előtt van, pl. hűtőre mágnessel, parafatáblára, stb. 
A nagybevásárlások alkalmával legtöbbször ismert áruházba megyünk, nagyjából tudjuk mit merre találunk. Érdemes haladási irány szerint rendszerezni a felsorolt dolgokat, csoportosítani azokat, vagy használhatsz színkombinációkat. A Férjemnek mikor összeírom a listát, mindenféle színekkel megjelölöm a tételeket, és a különböző blokkokban található áruk egyféle színt kapnak, pl. tejtermékek - kék, zöldség-gyümölcs - narancssárga, stb... Így, még ha nem is sikerült egy tökéletesen megszerkesztett listát kreálnom, a színek gyakorlatilag vezetik a szemét, hogy mik azok a dolgok, amiket egy helyen kell keresnie. 

3. Ne menj vásárolni éhesen!

Hát, igen... Éhesen beszabadulni egy olyan áruházba, ahol a pékárutól, a húsokon át a csokoládéig minden van... Időzített bomba!

4. Mindig maradj a listánál!

Ez az egyik legnehezebb pont. Mert mikor régen leküldött minket a jó Anyánk a közértbe 8 zsemléért, meg 1 liter tejért, akkor is hajlamos volt a kezünk elindulni a Sportszelet felé, de persze fegyelmezettebbek gyorsan vissza is rántották azt, mihelyst észbe kaptak. A többiek meg... Mert ugye annyi csábító dolog van egy ilyen helyen, olyan jó volna egy kicsi ez, egy kicsi az... De, légy erős, meg tudod csinálni! :)

5. Ne akciózz!

Két hamburger akcióban olcsóbb. De még mindig drágább mint egy... és a második már nem is esett jól... Akkor meg minek vettem meg? 
Ne csábítsanak el az akciók! Ne vedd meg csak azért, mert azt állítják, hogy most olcsóbb, gondold át, hogy valóban kell-e! Persze, ha éppen vettél volna, és még akciós is, az szuper! De ne vegyél meg olyan dolgokat, amire semmi szükséged! Otthon csak bánni fogod, és még kerülgetheted is.

6. Ne csábulj el a pénztárnál!

Még egy kis csoki, üdítő, rágcsa, amíg sorban állsz, és már egyébként is tele van a hócipőd az egész vásárlással, nézed, és sóvárogsz utána... Milyen jó lesz elmerülni az édes élvezetben a pénztártól való távozás után... Ennyit csak megérdemelsz, egy ekkora herce-hurca után. Esetleg gyerekkel mentél. Ő is áll, nézi, sóvárog utána... Lerendez egy komolyabb performanszt, hiszen neki már aztán igazán tele van a hócipője, és szó szerint az arcába van tolva a csokitojás meg a cukorka. Majd jól megveszed teljesen feleslegesen, hiszen már egyébként is beálltál a sorba... anélkül.

+ 1 Vigyél magaddal szatyrot!

A környezetünkért is tehetsz, és még pénzt is spórolsz, ha a nagy- és a kisbevásárlások alkalmával mindig van Nálad szatyor.

Nyilván hatalmas önfegyelem kell egy ilyen bevásárlás elvégzéséhez, de egy kis ráhangolódás után menni fog! Figyeld csak meg! :)

Nektek van valami jól bevált trükkötök a bevásárlás megkönnyítésével kapcsolatban? Osszátok meg velünk itt, vagy Facebook oldalunkon! 

Csók, AnyuAsszony

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr988087832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása