AnyámAsszony

Megtörtént események alapján

Gólyahozta útravaló
Édesanya születik

csaladi_batory_zsofi_vagott_pici.png

Jogász, családterapeuta, jógaoktató, és három gyermek édesanyja. Társaival – Várady Gyöngyi jógaoktatóval és Kosztolányi Anna Róza szülésznővel – egy idehaza ma még újdonságnak számító programot dolgoztak ki, amelyben egy tanfolyammá fonják össze a várandós-jógát, a szülésfelkészítést és a szülés utáni regenerációs jógát. Bátory Zsófiával beszélgettünk anyák napja közeledtével.

Mit tartasz a hivatásodnak?

A kapcsolatteremtést – ember és ember között, és a megromlott kapcsolatok reparálását: azaz a kapcsolódást és a beszélgetéseket. Mindig is ezt csináltam, de most már tudással és elköteleződéssel teszem. 

Ebben volt részed bőven korábban is. Milyen út vezetett a jogi egyetemtől a családterapeuta-munkásságodon át a jógáig? Hogyan találtad meg, amit igazán szeretsz csinálni?

Látszólag kanyargós, külső szemlélő számára tévelygő volt ez az út. Elfordultam a jog által kijelölt szabályoktól, mert azt hittem, elválasztanak és megbéklyóznak. Mondvacsinált okokkal eltávolodtam a terápiás módszerektől, mert úgy éreztem, hogy a rendszer sok szereplője mindig mástól várja a megoldást a változáshoz. Egy ideje viszont jól látom az összefüggéseket. Azokat a hiányzó láncszemeket kerestem, amik a kapcsolatok mélységét és a valódi érintkezést adják. Ha megromlik a viszony az emberek között, ezekhez a láncszemekhez kell nyúlni, hogy megértés születhessen. Nekem a jóga széles eszköztára segít megválaszolni, hogy mi az, ami hiányzott számomra. Ez pedig a kapcsolatok kötő ereje: a feltétel nélküli elfogadás és az odaadó szeretet.

Magad is háromgyermekes anyuka vagy, és neked is két testvéred van. Milyen a nagycsaládi lét édesanyaként és gyerekként; mindig erre vágytál?

Addig, amíg nem ismertem fel ezeknek a láncszemeknek a fontosságát, amelyek a kapcsolatok mélységét adják, kissé elveszettnek éreztem magam. A kis családomban is, és az igen kiterjedt nagycsaládomban is. Most, hogy már látom, tudom a helyem: szeretettel és önelfogadással tekintek magamra, sokkal megértőbb vagyok minden irányba, ugyanakkor nem okoz lelki gyötrelmet, ha szabályokat kell felállítanom és betartatnom. Azt hiszem, a legjobban az elfogadó szeretetre vágytam, ami megnyugvást hoz. A férjemmel ezt nyújtjuk egymás számra, és a gyermekeink is ebben nőnek fel.

Mi az, amit a gyermekeidtől tanultál, mit tanultok egymástól?

A gyerekek nyíltan és őszintén üvöltenek, ha szúr a pulcsi. Ugrálnak az ágyon, ha le kell vezetniük az energiájukat. Lefekszenek a fűre, ha elfáradtak. Arra tanítottak, hogy ha valamire szükségük van, azt ki tudják fejezni. Nekem erről vajmi kevés tudásom volt. Én mindig megfelelni próbáltam. Mára megtanultam a leckét. Nekik a türelmet kell elsajátítaniuk, és azt, hogy rangsorolják a szükségleteiket: melyik az, amelyik kicsit ráér, mert van fontosabb is, vagy valaki előnyt élvez velük szemben, esetleg zavarja az ő viselkedésük. Azt hiszem, egész jó kis csapat kezdünk lenni.

Egy jó csapat otthon – és a hivatásodban is. Mivel egészíti ki az ismert várandós-jógát az általatok kínált ÚTRAVALÓ TANFOLYAM?

Mindhármunk küldetése hasonló: segíteni az édesanyákat a szülést megelőző és az azt követő periódusban. 

Kosztolányi Anna Róza, azaz Panka szülésznőként abban támogatja a várandósokat, hogy ebben a gyönyörű, de kiszolgáltatott állapotban eligazodhassanak, fel merjék tenni a kérdéseiket, vagy egyáltalán meg tudják fogalmazni a kételyeiket, hangot adhassanak a bizonytalanságuknak.

kosztolanyiannaroza_img_20180715_112841_260.jpg

Jómagam azon fáradozom, hogy a kismamák minél nagyobb belső harmóniában élhessék meg ezeket a varázslatos hónapokat, amialatt felkészülnek életük egyik legemlékezetesebb utazására: a szülésélményre. 

batoryzsofi_honlapra_0.jpg

Az újszülött családtag érkezésével pedig kezdetét veszi egy vadonatúj fejezet a család életében, ebben nyújt segítő kezet Várady Gyöngyi jógaoktató a szülés utáni regenerációs jógaóráin.

varady_gyongyi_0.jpg

Gyöngyi hosszú évek óta foglalkozik szülés utáni regenerációval, és én is már két éve tartok várandós-jógát. A sok pozitív tapasztalat, és annak felismerése, hogy ez a folyamat nem ér véget a szüléssel arra ösztönzött bennünket, hogy kapcsoljuk össze mindezt egy (tan)folyammá. Azt is észrevettük, hogy mennyi félelem, negatív hiedelem él a kismamákban a szülésről, melyek oldásában rengeteget segít a relaxáció és a meditáció. Az itt szerzett élményeket a tanfolyamba épített segítő beszélgetések során oszthatják meg velünk. A testgyakorlat csupán egy eszköz arra, hogy ellazulhassunk, és beléphessünk a benső világunkba, és kapcsolatba kerüljünk önmagunkkal, félelmeinkkel. Ilyenkor magunk keressük meg az oldódást nyújtó válaszokat. A várandós-jóga során pedig a legnagyobb ajándék, hogy párbeszédbe elegyedhetünk a bennünk fejlődő magzattal.

kismamak_jogaznak.jpg

Az ÚTRAVALÓ TANFOLYAM négy alkalom várandós-jógából áll beszélgetésekkel, két szülésfelkészítő órát tartalmaz, majd a hat hét gyermekágy után szülés utáni regenerációs jóga követi.

A tematikus csoportfoglalkozások során készül egy előre megszerkesztett napló, amelyet a kismamák tovább vezethetnek az élményeikkel odahaza. Miben különbözik ez egy szokásos babanaplótól?

A résztvevők kapnak egy leírt gyakorlatsort, amit otthon is elvégezhetnek, és mellé jegyezhetik élményeiket. Így születik meg a várandósnapló a jógázás során megélt élményfűzérből. Ez az útravaló az édesanyának az anyasághoz, és a babának is egy emlék arról, hogyan is indult el, hogyan várták őt.

Nem csak édesanyák látogathatják a várandós-jóga óráitokat, résztvehetnek ezeken a leendő édesapák is. A férfiak jelenléte nem zavarja a kismamákat, mennyire könnyen nyílnak meg?

kismamajoga_papakkal.jpg

Privát páros órákat és csoportos szülésfelkészítéseket is tartunk. Lehet csak beszélgetésre jönni Pankához, akinek a foglalkozásai kifejezetten a szülésre összpontosítanak – ha valakitől távol állna a jóga. Vannak leendő szülők, akik pedig a közös jógázást, a mozgás élményét választják, mivel ezen keresztül megtapaszthatják, hogyan tudják egymást kiegészíteni a várandósság során. Ezek az alkalmak lehetőséget nyújtanak az édesapáknak, hogy útmutatást kaphassanak arra, miként tudják támogatni a szülésben a párjukat. Egy-egy mozdulat, érintés rengeteget elárul az intimitásról, a támogatottság igényéről, és annak lehetőségéről. A közös jógázás során a testi érintéseken keresztül sok tapasztalat születik, gátak bomlanak le, kimondhatóvá válnak rejtett érzések. A leendő édesapa nagy segítséget tud nyújtani, ugyanakkor fontos a férfiakra odafigyelni, hogy ne kényszerüljenek bele olyan helyzetbe, amit nem tudnak vállalni, ami idegen tőlük. Ezzel többet árthatnak, mint amennyit adhatnak.

Miért lehet szükség a szülés utáni regenerációs jógára, milyen problémákon tud segíteni?

Magát a szülést – akár pozitív, akár negatív élmény – fel kell dolgoznunk, hogy az új szerepünkben jól tudjunk funkcionálni. Akár első, akár többedik baba születéséről van szó, mindenképpen egy új család kialakulásáról beszélhetünk. Ezeknek a változásoknak a feldolgozásában segít mentálisan a jógázás, míg a közös élmény ereje az egyedüllét, a magányosság érzését tudja csökkenteni, megszüntetni. Fizikailag a szülés egy hatalmas nyitás a testünk számára, amelyet mindenképpen zárni kell. Ez a folyamat spontán módon egyből el is kezdődik, és a legnagyobb visszarendeződések a szülést követően 8-10 hét alatt le is zajlanak. A szerencsésebb anyukák számára mindez szinte észrevétlenül történik, de többségünk nehézségekbe ütközik ebben az életszakaszban. Ugyanakkor a teljes testi regenerálódás körülbelül három év, melyet a Hatha jóga eszköztárából hatékonyan tudunk segíteni a zárásra, megerősítésre, vagy éppen lazításra irányuló ászanákkal. A szülés utáni regenerációra nem feltétlenül van szükség. De előfordul, hogy az édesanyánál megakadt valahol a zárási folyamat, ami fizikailag például egy gáti gyengeségben, vagy állandó derékfájásban jelentkezik. Ilyenkor általában pszichésen is találhatunk blokkokat, amik a szülés körüli időszakhoz köthetőek. Ebben az esetben is jöhet az anyuka az órára, abszolút neki való lesz.

Hogyan kivitelezhetőek a gyakorlatban ezek a jógafoglalkozások, hiszen a szülést követően is oly szoros a kötelék anya és gyermeke között?

A várandósság egyfajta szimbiózis a babával, amely aztán fizikailag megszűnik. Innentől a baba-mama páros a szó szoros értelmében két test, de egy lélek körülbelül a gyermek hároméves koráig. A foglalkozásokon a baba az édesanyja mellett van végig, és ha szükséges, az anyuka meg tudja szoptatni a gyermekét, el tudja ringatni. A tapasztalataink azt mutatják, hogy a babák általában kb. egy órát elgőgicsélnek, mosolyognak anyukájuk mellett, míg ő kicsit feltöltődik.

baba_mama_joga.jpg

Természetesen ezek az alkalmak nem a teljes kikapcsolásról szólnak, sokkal inkább arról, hogyan tudunk a gyermekeink mellett is ellazulni, velük együtt harmóniában lenni önmagunkkal és a picikkel. Persze, van olyan, amikor a baba “nem engedi” a jógázást a mamájának. Ilyenkor vagy segítünk a párosnak, és fogjuk a kicsit, vagy várnak még egy-két hetet az óralátogatással. 

Mely településeken érhető el a programotok?

A jógaóráink már Kismaroson, Verőcén, Vácott és Gödön is látogathatóak, de a komplex tanfolyamok ősztől a Váci Bodza Műhelyben zajlanak majd.

Nagyon szép küldetést választottál magadnak. Mit tartasz a legnagyobb elismerésnek, amit valaha kaptál?

“Te vagy a legjobb anyuka!” – mondta a középső lányom egy vita után, amikor annak lecsendesedésével együttérzően végigsimítottam a fejecskéjét.  

 

Végülis mi az anyaság esszenciája? A megfelelő pillanatban egy simogatás, ölelés, egy mosoly; a figyelmünk a gyermekünk felé, mely a feltétlen szeretetet sugallja – hogy tudhassa, éreztessük vele: biztonságban van. Mindehhez viszont elengedhetetlen egy fizikai és mentális értelemben is egészséges nő. Ezekkel a gondolatokkal kívánok boldog anyukát minden gyereknek anyák napja alkalmából.

 

Puszipá!

 

Judit

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr9414803592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.