AnyámAsszony

Megtörtént események alapján

Gólyahozta útravaló
Édesanya születik

csaladi_batory_zsofi_vagott_pici.png

Jogász, családterapeuta, jógaoktató, és három gyermek édesanyja. Társaival – Várady Gyöngyi jógaoktatóval és Kosztolányi Anna Róza szülésznővel – egy idehaza ma még újdonságnak számító programot dolgoztak ki, amelyben egy tanfolyammá fonják össze a várandós-jógát, a szülésfelkészítést és a szülés utáni regenerációs jógát. Bátory Zsófiával beszélgettünk anyák napja közeledtével.

Mit tartasz a hivatásodnak?

A kapcsolatteremtést – ember és ember között, és a megromlott kapcsolatok reparálását: azaz a kapcsolódást és a beszélgetéseket. Mindig is ezt csináltam, de most már tudással és elköteleződéssel teszem. 

Ebben volt részed bőven korábban is. Milyen út vezetett a jogi egyetemtől a családterapeuta-munkásságodon át a jógáig? Hogyan találtad meg, amit igazán szeretsz csinálni?

Látszólag kanyargós, külső szemlélő számára tévelygő volt ez az út. Elfordultam a jog által kijelölt szabályoktól, mert azt hittem, elválasztanak és megbéklyóznak. Mondvacsinált okokkal eltávolodtam a terápiás módszerektől, mert úgy éreztem, hogy a rendszer sok szereplője mindig mástól várja a megoldást a változáshoz. Egy ideje viszont jól látom az összefüggéseket. Azokat a hiányzó láncszemeket kerestem, amik a kapcsolatok mélységét és a valódi érintkezést adják. Ha megromlik a viszony az emberek között, ezekhez a láncszemekhez kell nyúlni, hogy megértés születhessen. Nekem a jóga széles eszköztára segít megválaszolni, hogy mi az, ami hiányzott számomra. Ez pedig a kapcsolatok kötő ereje: a feltétel nélküli elfogadás és az odaadó szeretet.

Magad is háromgyermekes anyuka vagy, és neked is két testvéred van. Milyen a nagycsaládi lét édesanyaként és gyerekként; mindig erre vágytál?

Addig, amíg nem ismertem fel ezeknek a láncszemeknek a fontosságát, amelyek a kapcsolatok mélységét adják, kissé elveszettnek éreztem magam. A kis családomban is, és az igen kiterjedt nagycsaládomban is. Most, hogy már látom, tudom a helyem: szeretettel és önelfogadással tekintek magamra, sokkal megértőbb vagyok minden irányba, ugyanakkor nem okoz lelki gyötrelmet, ha szabályokat kell felállítanom és betartatnom. Azt hiszem, a legjobban az elfogadó szeretetre vágytam, ami megnyugvást hoz. A férjemmel ezt nyújtjuk egymás számra, és a gyermekeink is ebben nőnek fel.

Mi az, amit a gyermekeidtől tanultál, mit tanultok egymástól?

A gyerekek nyíltan és őszintén üvöltenek, ha szúr a pulcsi. Ugrálnak az ágyon, ha le kell vezetniük az energiájukat. Lefekszenek a fűre, ha elfáradtak. Arra tanítottak, hogy ha valamire szükségük van, azt ki tudják fejezni. Nekem erről vajmi kevés tudásom volt. Én mindig megfelelni próbáltam. Mára megtanultam a leckét. Nekik a türelmet kell elsajátítaniuk, és azt, hogy rangsorolják a szükségleteiket: melyik az, amelyik kicsit ráér, mert van fontosabb is, vagy valaki előnyt élvez velük szemben, esetleg zavarja az ő viselkedésük. Azt hiszem, egész jó kis csapat kezdünk lenni.

Egy jó csapat otthon – és a hivatásodban is. Mivel egészíti ki az ismert várandós-jógát az általatok kínált ÚTRAVALÓ TANFOLYAM?

Mindhármunk küldetése hasonló: segíteni az édesanyákat a szülést megelőző és az azt követő periódusban. 

Kosztolányi Anna Róza, azaz Panka szülésznőként abban támogatja a várandósokat, hogy ebben a gyönyörű, de kiszolgáltatott állapotban eligazodhassanak, fel merjék tenni a kérdéseiket, vagy egyáltalán meg tudják fogalmazni a kételyeiket, hangot adhassanak a bizonytalanságuknak.

kosztolanyiannaroza_img_20180715_112841_260.jpg

Jómagam azon fáradozom, hogy a kismamák minél nagyobb belső harmóniában élhessék meg ezeket a varázslatos hónapokat, amialatt felkészülnek életük egyik legemlékezetesebb utazására: a szülésélményre. 

batoryzsofi_honlapra_0.jpg

Az újszülött családtag érkezésével pedig kezdetét veszi egy vadonatúj fejezet a család életében, ebben nyújt segítő kezet Várady Gyöngyi jógaoktató a szülés utáni regenerációs jógaóráin.

varady_gyongyi_0.jpg

Gyöngyi hosszú évek óta foglalkozik szülés utáni regenerációval, és én is már két éve tartok várandós-jógát. A sok pozitív tapasztalat, és annak felismerése, hogy ez a folyamat nem ér véget a szüléssel arra ösztönzött bennünket, hogy kapcsoljuk össze mindezt egy (tan)folyammá. Azt is észrevettük, hogy mennyi félelem, negatív hiedelem él a kismamákban a szülésről, melyek oldásában rengeteget segít a relaxáció és a meditáció. Az itt szerzett élményeket a tanfolyamba épített segítő beszélgetések során oszthatják meg velünk. A testgyakorlat csupán egy eszköz arra, hogy ellazulhassunk, és beléphessünk a benső világunkba, és kapcsolatba kerüljünk önmagunkkal, félelmeinkkel. Ilyenkor magunk keressük meg az oldódást nyújtó válaszokat. A várandós-jóga során pedig a legnagyobb ajándék, hogy párbeszédbe elegyedhetünk a bennünk fejlődő magzattal.

kismamak_jogaznak.jpg

Az ÚTRAVALÓ TANFOLYAM négy alkalom várandós-jógából áll beszélgetésekkel, két szülésfelkészítő órát tartalmaz, majd a hat hét gyermekágy után szülés utáni regenerációs jóga követi.

A tematikus csoportfoglalkozások során készül egy előre megszerkesztett napló, amelyet a kismamák tovább vezethetnek az élményeikkel odahaza. Miben különbözik ez egy szokásos babanaplótól?

A résztvevők kapnak egy leírt gyakorlatsort, amit otthon is elvégezhetnek, és mellé jegyezhetik élményeiket. Így születik meg a várandósnapló a jógázás során megélt élményfűzérből. Ez az útravaló az édesanyának az anyasághoz, és a babának is egy emlék arról, hogyan is indult el, hogyan várták őt.

Nem csak édesanyák látogathatják a várandós-jóga óráitokat, résztvehetnek ezeken a leendő édesapák is. A férfiak jelenléte nem zavarja a kismamákat, mennyire könnyen nyílnak meg?

kismamajoga_papakkal.jpg

Privát páros órákat és csoportos szülésfelkészítéseket is tartunk. Lehet csak beszélgetésre jönni Pankához, akinek a foglalkozásai kifejezetten a szülésre összpontosítanak – ha valakitől távol állna a jóga. Vannak leendő szülők, akik pedig a közös jógázást, a mozgás élményét választják, mivel ezen keresztül megtapaszthatják, hogyan tudják egymást kiegészíteni a várandósság során. Ezek az alkalmak lehetőséget nyújtanak az édesapáknak, hogy útmutatást kaphassanak arra, miként tudják támogatni a szülésben a párjukat. Egy-egy mozdulat, érintés rengeteget elárul az intimitásról, a támogatottság igényéről, és annak lehetőségéről. A közös jógázás során a testi érintéseken keresztül sok tapasztalat születik, gátak bomlanak le, kimondhatóvá válnak rejtett érzések. A leendő édesapa nagy segítséget tud nyújtani, ugyanakkor fontos a férfiakra odafigyelni, hogy ne kényszerüljenek bele olyan helyzetbe, amit nem tudnak vállalni, ami idegen tőlük. Ezzel többet árthatnak, mint amennyit adhatnak.

Miért lehet szükség a szülés utáni regenerációs jógára, milyen problémákon tud segíteni?

Magát a szülést – akár pozitív, akár negatív élmény – fel kell dolgoznunk, hogy az új szerepünkben jól tudjunk funkcionálni. Akár első, akár többedik baba születéséről van szó, mindenképpen egy új család kialakulásáról beszélhetünk. Ezeknek a változásoknak a feldolgozásában segít mentálisan a jógázás, míg a közös élmény ereje az egyedüllét, a magányosság érzését tudja csökkenteni, megszüntetni. Fizikailag a szülés egy hatalmas nyitás a testünk számára, amelyet mindenképpen zárni kell. Ez a folyamat spontán módon egyből el is kezdődik, és a legnagyobb visszarendeződések a szülést követően 8-10 hét alatt le is zajlanak. A szerencsésebb anyukák számára mindez szinte észrevétlenül történik, de többségünk nehézségekbe ütközik ebben az életszakaszban. Ugyanakkor a teljes testi regenerálódás körülbelül három év, melyet a Hatha jóga eszköztárából hatékonyan tudunk segíteni a zárásra, megerősítésre, vagy éppen lazításra irányuló ászanákkal. A szülés utáni regenerációra nem feltétlenül van szükség. De előfordul, hogy az édesanyánál megakadt valahol a zárási folyamat, ami fizikailag például egy gáti gyengeségben, vagy állandó derékfájásban jelentkezik. Ilyenkor általában pszichésen is találhatunk blokkokat, amik a szülés körüli időszakhoz köthetőek. Ebben az esetben is jöhet az anyuka az órára, abszolút neki való lesz.

Hogyan kivitelezhetőek a gyakorlatban ezek a jógafoglalkozások, hiszen a szülést követően is oly szoros a kötelék anya és gyermeke között?

A várandósság egyfajta szimbiózis a babával, amely aztán fizikailag megszűnik. Innentől a baba-mama páros a szó szoros értelmében két test, de egy lélek körülbelül a gyermek hároméves koráig. A foglalkozásokon a baba az édesanyja mellett van végig, és ha szükséges, az anyuka meg tudja szoptatni a gyermekét, el tudja ringatni. A tapasztalataink azt mutatják, hogy a babák általában kb. egy órát elgőgicsélnek, mosolyognak anyukájuk mellett, míg ő kicsit feltöltődik.

baba_mama_joga.jpg

Természetesen ezek az alkalmak nem a teljes kikapcsolásról szólnak, sokkal inkább arról, hogyan tudunk a gyermekeink mellett is ellazulni, velük együtt harmóniában lenni önmagunkkal és a picikkel. Persze, van olyan, amikor a baba “nem engedi” a jógázást a mamájának. Ilyenkor vagy segítünk a párosnak, és fogjuk a kicsit, vagy várnak még egy-két hetet az óralátogatással. 

Mely településeken érhető el a programotok?

A jógaóráink már Kismaroson, Verőcén, Vácott és Gödön is látogathatóak, de a komplex tanfolyamok ősztől a Váci Bodza Műhelyben zajlanak majd.

Nagyon szép küldetést választottál magadnak. Mit tartasz a legnagyobb elismerésnek, amit valaha kaptál?

“Te vagy a legjobb anyuka!” – mondta a középső lányom egy vita után, amikor annak lecsendesedésével együttérzően végigsimítottam a fejecskéjét.  

 

Végülis mi az anyaság esszenciája? A megfelelő pillanatban egy simogatás, ölelés, egy mosoly; a figyelmünk a gyermekünk felé, mely a feltétlen szeretetet sugallja – hogy tudhassa, éreztessük vele: biztonságban van. Mindehhez viszont elengedhetetlen egy fizikai és mentális értelemben is egészséges nő. Ezekkel a gondolatokkal kívánok boldog anyukát minden gyereknek anyák napja alkalmából.

 

Puszipá!

 

Judit

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr4014803592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess minket a Facebook-on is!

Címkék

Action (1) adománygyűjtés (1) advent (1) Alaszka (2) állat (3) Amerika (1) ananász (1) Anchorage (1) Anikó (1) Anita Nagypál (1) anya (1) anyaság (18) autizmus (1) a kert konyhája (1) A kevesebb néha több (1) A N Photo World (1) Baaba Maal (1) baba (3) babanapló (1) backpacker (1) Backyard Babies (1) Balaton (1) Balázs (1) Barbaró Attila (1) Barba Negra Track (2) Bardóckyné Anikó (1) bartanics fanni (1) batory zsofia (1) bazsalikomos kert (1) Beathoven (1) beh mariann (1) Berlin (1) bicikli (1) biciklibelős (1) bőrápolás (1) Boros Péter Pöpi (1) bőrradír (1) Brisign (1) Bubán Brigitta (1) Budapest (1) Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) (1) C. Szabó Helga (1) Citrom együttes (1) cosmopolitan (2) CSAK Design (1) család (2) családterapeuta (1) Csík zenekar (1) csináld magad (7) dalok (7) dalszöveg (1) Debrecen (1) DIY (8) Duchenne féle izomdystrophia (1) egészség (2) egészséges étkezés (1) egyedi (1) egyszerűen elkészíthető étel (4) Együtt a Kecskeméti Családokért Közhasznú Alapítvány (2) EKecsap (2) élet (23) előadás (1) élővilág (6) elrontott étel (1) Eric Clapton (1) étel (1) ételek (14) Fehér Zsombor (1) feleség (3) Ferenczi György és a Rackajam (1) férj (2) film (5) Finnország (1) Fishing On Orfű (1) Flóra Hungária Nagybani Virágpiac (1) fotográfus (1) fotózás (2) főzés (9) Fradi (1) freelancer (1) FTC (1) fülbevaló (1) futás (2) Gajatri Jóga és Terápia a Dunakanyarban (1) Ganxsta (1) gasztronómia (1) gitár (1) Göd (1) Gong Rádió (1) Grőbné Vadas Erika (1) Guatemela (1) gumimatrac (1) gyerek (3) gyerekek (31) hamburger (1) handmade (1) handmade by love (1) Hanna (1) Hargitay-Molnár Fanni (1) Hargitay Olivér (1) Harley Davidson (1) hasznos (1) hatha jóga (1) hátizsákos utazó (1) Helsinkii (1) időmenedzsment (1) ildi (2) India (1) interjú (24) Irán (1) Izsák Anna (1) Jeney Orsolya (2) jóga (2) jótékonyság (1) Junkies (1) kaland (6) Kaleo (1) Kalifornia (1) kalligráfia (1) Kanguru (1) karácsony (12) kávé (1) kávékapszula (1) kecsap (1) Kecskemét (1) Kelley G. Tedd (1) kerekesszék (1) Kerekes Band (1) kerékpár (1) Kerényi Nóra (1) kézműves (3) kézzel írás (1) kézzel készített (7) KINCSESKAMERA (1) Kis-Tibet (1) kismama (1) kismaros (1) koncert (4) konyha (14) könyv (1) Kool & The Gang (1) kopaszság (1) környezetvédelem (1) kreatív (10) Kuba (1) külföld (2) kutya (4) Lajosmizse (1) lakberendezés (1) Lanou (1) Lappföld (1) Levente (1) lovefolk (1) Macskajaj (1) madarak (1) magamutazom (1) Magyarország (1) Mallorca (1) marha (1) Mátyás Ildikó (1) mese (4) modellkedés (1) mokaszin (1) mompreneur (1) Mumford&Sons (1) my seven worlds (1) nagycsalád (1) Németország (1) Newroof Design (1) növény (3) NPK Charolais (1) nusenka (1) oktatás (2) Olaszország (1) olívaolaj (1) Palmer (1) párok (2) Pinatex (1) pogácsa (1) POP84 (1) Porkert Krisztian (1) prioritás (1) punk-rock (1) Ramirez Magdolna (1) RCKSTR Magazine (1) ReArt (1) recept (10) rockandroll (5) Rock az élet (1) Room 8 Photography (1) Sárosi Zoltán (1) sátor (1) sebkezelés (1) Sex Action (1) Simon Gyuri (1) Sing Sing (1) Skystar Wedding (1) slow fashion (1) sminkes (1) sorozatok (4) sport (1) steak (1) Steve Winwood (1) strapabíró (1) sütés (6) szabadnap (1) Szabó Zoli (1) Szasza (1) szasza (1) Szasza 55 (1) Szendrey Ildi (1) Szendrey Zsolt (1) szépségápolás (1) szerelem (7) Szimpla (1) szórakozás (21) szülés (1) szülésfelkészítés (1) szülés utáni regenerációs jóga (1) születésnap (2) tanfolyam (1) táska (1) Tedd Tünde (1) tél (8) Tender Toes (1) testépítés (1) testépítők (1) tetoválás (1) Tibor (1) TimeHack (1) tool (1) Tóth Anna Róza (1) Tóth Eszter (1) továbbhasznosítás (1) újrahasznosítás (1) újszülött (1) upcycling (2) upcycling napok (1) ursuslupus (2) utazás (5) útravaló tanfolyam (1) Vác (1) Váci Bodza Műhely (1) vállalkozás (1) vállalkozóanya (1) Várady Gyöngyi (1) várandós-jóga (1) varrás (1) Vasútpark (1) Verőce (1) Vincze Lilla és Barátai (1) virágdíszek (1) Virágos Pagony (1) vízálló (1) Wagner Ildikó (1) workshop (2) zene (13) zöld (4) zorall (1) Zorall (3) Címkefelhő