AnyámAsszony

Megtörtént események alapján

Berlin felett az ég
Aludj csak, én álmodom
berlin_repter_paros.jpg

Dóri és Teemu több mint másfél éve élnek együtt Berlinben. Mivel Teemu jelenleg Ausztriában síel a barátaival, sok száz kilométer választja el őket egymástól, amikor egy játékra hívom őket. Felteszem nekik ugyanazokat a kérdéseket, és arra kérem mindkettejüket, válaszoljanak anélkül, hogy a másikkal egyeztetnének. Azon túl, hogy így megismerjük őket, talán ők maguk is - ha lehet - még közelebb kerülnek egymáshoz.

Judit: Transzcendentális ide, hitélet vagy felekezetek oda, a Ti “frigyetek” aztán tényleg az égben köttetett. Hisztek a véletlen találkozásokban, vagy a sors keze volt a dologban? Hogy ismerkedtetek meg?

Dóri: Nem hiszek abban, hogy a fontos dolgokban "véletlenek" játszanak közre. Van bizonyos döntési szabadságunk, de azt vallom, hogy akivel meg kell ismerkednünk, azzal meg fogunk ismerkedni - legyen az szerelmi, munka-, baráti vagy bármilyen más kapcsolódás. Egyik legjobb barátnőm esküvőjére mentem haza azon a bizonyos hétvégén, és visszafelé Teemu mellettem ült a repülőn. Ugyan még felszállás előtt elaludtam, és csak akkor ébredtem, amikor a pilóta bejelentette, hogy megkezdték a leszállást, de ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy beszélgetésbe elegyedjünk… az elkövetkező két órára…, és azóta is beszélgetünk - a lehető legnagyobb harmóniában.

Teemu: Nem vagyok vallásos, nem hiszek a sorsban és a horoszkópokban sem. Néha a melletted ülő emberrel kölcsönösen rokonszenvesnek találjátok a másikat. Budapestről repültünk Berlinbe, és egymás mellé szólt a jegyünk. Általában ugyan nem állok szóba idegenekkel, de akkor olyan furának tartottam, hogy csak ülünk egymás mellett némán. Éppen leszállás előtt kinyitottam a számat.

Judit: Na, és mi volt az első mondat, amit a másikhoz intéztetek?

Dóri: Ha jól emlékszem, azt kérdezte, mi járatban vagyok Berlin felé. :)

Teemu: Mi járatban Berlinbe?

Judit: És Teemu, te mit kerestél éppen Budapesten?? :)

Teemu: A Sziget Fesztiválra jöttem egy hétvégére. Épp nem volt mit csinálnom, és nem akartam otthon ülni. :)

Judit: Évek óta éltek Berlinben. Mi vitt Benneteket oda?

berlin_szep_par.jpg

Teemu: Egy jó munkaajánlat és a nagyváros fényei.

Dóri: Én 4,5, ő 3,5 éve él Berlinben, mindkettőnk a munka miatt költözött ide. Én jogász vagyok, Teemu informatikus. Máskülönben a magunk módján mindketten szabadlelkületűek vagyunk, és ki akartuk próbálni, milyen külföldön élni.

Judit: És milyen, szeretitek?

Dóri: Nagyon jó! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Egy másik országban szembesülsz igazán azzal, mennyit bírsz valójában, és keserű a csalódás, hogy egy kis légypiszok (se) vagy ahhoz képest, amit képzeltél magadról. Hatalmas erőpróba, ha úgy élsz külföldön, ahogy mi tettük az első pár évben: egyedül, mindennel úgymond magadra hagyva. Hiába vannak barátok, ismerősök, az nem olyan, mint amikor a legközelebbi hozzátartozóid ott vannak körülötted - odahaza. Megismered önmagadat, az erődet, a határaidat. Egyszóval: felnősz. Én is felnőttem - és erre nagyon büszke vagyok.

Teemu: Igen. Sok szép tapasztalattal és emlékkel vagyok gazdagabb, emellett magabiztosabb lettem, és sokkal több üzleti megbízás is megtalál, amióta kint élek.

Judit: A hétköznapokban megtapasztaltátok a finn-magyar nyelvrokonságot, vagy inkább cáfolnátok ennek voltát?

Dóri: Ugyan van hasonlóság, de leginkább a nyelvtanunkban. Az tény, hogy egyes szavaink gyakorlatilag ugyanazok, de élőszóban ez egyáltalán nem tűnik fel. Miután beszélek három idegen nyelven, azt gondoltam, nem lesz probléma megértetni magamat Teemu családjával. Hát… nem lett igazam. Ennek eklatáns példája, hogy amikor az apukájával kettesben maradtam, a jó öreg Google-fordító révén ugyan kifejeztem felé, amit szerettem volna mondani, de a válaszait EGYÁLTALÁN nem értettem meg… Nagyon vicces volt. :) A szavak hasonlóságára visszatérve azonban néhányuk egészen megdöbbentő: a helsinkii reptéren egyszer csak a Change Money alatt azt láttam kiírva, hogy VALUTAANVAIHTO - mint kiderült, ez valóban a valutaváltó szavunk megfelelője… 

Teemu: Igen. Hasonló a nyelvtanunk, és néhány szó majdnem ugyanaz, pl. veri-vér.

Judit: Mit gondoltok, van olyan, ami a másikat félelemmel tölti el? És Benneteket?

Dóri: Szerintem mindketten nagyon bátor emberek vagyunk, erős belső integritással, ezért a félelmeinket, amelyek nyilván nap mint nap megrohannak bennünket, viszonylag a helyén tudjuk kezelni. Ő azonban egyértelműen jobb ebben nálam. Extra félelmei szerintem nincsenek, de természetesen ő is tart az idő előtti elmúlástól, és nagy aggodalommal követi a világ eseményeit. Nálam ez egy kicsit összetettebb, talán női mivoltomnál - és legfőképpen a magyar temperamentumomnál fogva - minden sokkal érzékenyebben érint, emiatt több mindent érzékelek veszélyként. De azt tudom, hogy a jég hátán is megélek, és ez mindig csillapítja a bizonytalanságomat.

Teemu: Dóri fél a pókoktól, a kígyóktól, a betörőktől. Én a német bürokráciától, az adóellenőrzéstől vagy attól félek, hogy akadozik a wifi. 

Judit: Mi tesz benneteket boldoggá?

Dóri: Őt is, engem is boldoggá tesz, ha végre azt csinálhatjuk, amihez kedvünk van; mindketten szívesen utazunk!

voros_haj_paros_vizzel_1.jpgRészemről nagyon felemelő, ha valami újat tanulhatok, ha új kultúrát ismerhetek meg. Teemu szeret sífutni a rokonaival Lappföldön.

Teemu: Mindketten tudunk örülni apróságoknak is, így pl. a közösen elköltött finom reggeli kávénak, vagy ha a robotporszívónknak végre elakadás nélkül sikerül kitakarítania. :)

Judit: Mit vásároltatok először közösen?

Dóri: Ha jól emlékszem, mindenki svéd kedvencénél vettünk függönyt és szőnyeget a hálóba, valamint egy fürdőszobaszekrényt - egyértelmű jeleként annak, hogy A NŐ beköltözött. :)

Teemu: Üdítőitalt vettünk a Schönefeld reptéren.

Judit: Mi az, amit egyértelműen a másiktól tanultatok meg?

Dóri: Úgy érzem, én sokkal többet tanultam Teemu-tól, mint ő tőlem. Imádom figyelni, mit hogyan tesz, hogyan marad elképesztően nyugodt még extrém helyzetekben is. Például amikor önhibánkon kívül nem tudtunk egy repülőre felszállni Stockholmban, és ezért irgalmatlan pénzért kellett új repülőjegyet vennünk, ő nem hogy nem szidott senkit, de még az arcán se látszott, hogy zaklatott lenne. Ilyenkor mindketten úgy fogalmazunk, hogy Kimi (Räikönnen) leszállt közénk... :) Természetemből fakadóan én nem így reagálom le az ilyen helyzeteket, de azt tapasztalom, hogy a fenti alaptulajdonsága ellenére ő is egyre nyíltabban nyilvánul meg másokkal szemben. Ebben talán hatottam rá.

Teemu: Én azt tanultam meg Dóritól, hogyan készül a legeslegjobb magyar rakott krumpli.

Judit: Ha egy állathoz kellene hasonlítanotok a másikat, mi lenne az? És ha magatokat?

Teemu: Dóri okos és játékos, mint egy vidra. Én pedig egy vizibivaly lennék. Megbízható, kedves és lojális. 

Dóri: Ugyan a macskákat preferálja, én mégis a kedvenc kutyafajtámhoz, a golden retrieverhez hasonlítanám Teemu-t. Nemes, okos, tökéletes. :) Magamat inkább valami vadmacska, tigris, majom és bak keverékének tartom. És ezzel mindent elmondtam. :D

vadmacska_dori.png

Judit: Ha be kellene fejezni a mondatot: az élet olyan, mint… - mivel folytatnátok?

Dóri: Ahogy John Lennon mondta: "Az élet az, ami velünk történik, miközben nekünk egészen más terveink vannak." És ez pontosan így van.

Teemu: Forrest Gump-ot idézném: “Az élet olyan, mint egy doboz bonbon. Sosem tudhatod, mit veszel ki belőle.” 

Judit: Mi hiányzik nektek a legjobban otthonról, a hazátokból? És a háztartásotokból..? Mennyire rendezkedtetek be hosszútávra?

Dóri: A család és a barátok, valamint a pesti színházak! Rettenetesen!!! Itt eddig még csak középszerű darabokat láttam középszerű művészekkel - legyen szó musicalről, kabaréról. A háztartásba mindent beszerzünk - kolbásztól a trappista sajton át a rénszarvahúsig és egyéb más finn finomságokig.

csokis_paros_dori_teemu_kez.jpg

A hosszútávra történő berendezkedés manapság veszélyes - sosem tudod, mit hoz a holnap. Ami biztos, hogy együtt tervezzük a következő éveket. De a "hol" mindig kérdés - semmi jónak nem vagyunk az elrontói…

Teemu: Nekem az igazi tél hiányzik. No meg az olcsó sör! És hogy meddig maradunk Berlinben? Fogalmam sincs, mert teljes mértékben képtelen vagyok előre tervezni.

Judit: Mi volt a legnagyobb kompromisszum, amit meghoztatok a másik kedvéért? És a másik értetek?

Dóri: Nem nagyon tudok ilyet mondani. Mivel nagyon hasonló a személyiségünk és a gondolkodásunk, nem élem meg kompromisszumként, amikor nem úgy történik valami, ahogy azt én eleve jónak látnám. Én azt hagyom. Mivel Teemu nagyon okos, racionális és jószándékú ember, ha nem is értek egyet rögtön azzal, ahogy cselekszik, inkább megfigyelem a szituációt, és ha én máshogy jártam volna el, teljesen nyugodtan megbeszéljük. Neki ugyanakkor, szerintem, még mindig "traumatikus" élmény, hogy mennyi emberrel tartom a kapcsolatot. Amikor először kísért el haza Magyarországra, az első nap végére halálra váltan közölte, hogy nem emlékszik arra, életében mikor találkozott egyetlen nap ennyi emberrel - pláne ismeretlen emberekkel... :)

Teemu: Kompromisszumként élem meg, hogy a saját magamra szánt idő nagy részét feladom. Szingliként sokat sportoltam.motoros_teemu.jpg

Judit: Mivel lettetek gazdagabbak, amióta egy párt alkottok, mit nyertetek a másikkal?

Teemu: Van kivel beszélgetni. És azt, hogy értjük egymás humorát. Amióta együtt vagyunk, kevésbé vagyok depis, és jobban is alszom. 

Dóri: Egyrészt a csalódásaim miatt már biztos voltam abban, hogy olyan párkapcsolat, amilyet én ideálisnak képzeltem, nem létezik. És tessék, itt van. :) Nyilván lesznek nehéz időszakok - hisz még viszonylag az elején vagyunk, és azok minden kapcsolatban vannak -, de végre olyan ember van mellettem, akiért érdemes lesz a nehéz időkben is kitartani. Jó megtapasztalni, hogy valaki magyarázkodás nélkül is megért, javarészt pontosan tudja, mit miért teszek. És megismerhettem általa a gyönyörű Finnországot egy nagyon is követendő gondolkodásmóddal és értékrenddel, na meg varázslatos természeti szépségeivel!finno_mezo_fenyvessel.jpg

Judit: Mi az, amiről szerintetek semmiképpen nem mondana le a másik, és Ti?

Dóri: Az otthoni nyugalmunkról csak vészhelyzet esetén mondanánk le! Kell, hogy a világ zajától elvonuljunk, és csak kettesben legyünk. És ugyanígy kell az is, hogy néha a másik nélkül legyen programunk; hogy hazautazzunk és magunk legyünk a szeretteinkkel vagy csak egyedül sportoljunk valamit.

Teemu: Évente egyszer muszáj elmennem a finn Lappföldre sífutni. Abban pedig biztos vagyok, hogy a Creepy Jelies nevü gumicukor nélkül Dóri nem tudna élni :)

Judit: Hogy látjátok magatokat tíz év múlva?

Dóri: Erre csak azt tudom mondani: boldogan, az életünk alakulásával teljesen elégedetten. :)

Teemu: Részemről kevesebb haj és több szarkaláb. :)

 

Reméljük, Dóriéknak sikerült valami újat megtudniuk egymásról, és nem utolsó sorban jót játszottak velünk. No meg azt is, hogy másoknak is szereztünk néhány kellemes pillanatot a fentiekkel - akkor tíz év múlva Veletek újra, ugyanitt! 

 

Puszipá! :)

Judit

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr814605024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess minket a Facebook-on is!

Címkék

Action (1) adománygyűjtés (1) advent (1) Alaszka (2) állat (3) Amerika (1) ananász (1) Anchorage (1) Anikó (1) Anita Nagypál (1) anyaság (17) autizmus (1) a kert konyhája (1) A N Photo World (1) Baaba Maal (1) baba (3) babanapló (1) backpacker (1) Backyard Babies (1) Balaton (1) Balázs (1) Barba Negra Track (1) Bardóckyné Anikó (1) bartanics fanni (1) batory zsofia (1) bazsalikomos kert (1) Beathoven (1) beh mariann (1) Berlin (1) bicikli (1) biciklibelős (1) bőrápolás (1) Boros Péter Pöpi (1) bőrradír (1) Brisign (1) Bubán Brigitta (1) Budapest (1) Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) (1) Citrom együttes (1) cosmopolitan (2) CSAK Design (1) család (2) családterapeuta (1) Csík zenekar (1) csináld magad (7) dalok (7) Debrecen (1) DIY (8) Duchenne féle izomdystrophia (1) egészség (2) egészséges étkezés (1) egyedi (1) egyszerűen elkészíthető étel (4) Együtt a Kecskeméti Családokért Közhasznú Alapítvány (2) EKecsap (2) élet (23) előadás (1) élővilág (6) elrontott étel (1) Eric Clapton (1) étel (1) ételek (14) Fehér Zsombor (1) feleség (3) Ferenczi György és a Rackajam (1) férj (2) film (5) Finnország (1) Fishing On Orfű (1) Flóra Hungária Nagybani Virágpiac (1) fotográfus (1) fotózás (2) főzés (9) Fradi (1) FTC (1) fülbevaló (1) futás (2) Gajatri Jóga és Terápia a Dunakanyarban (1) Ganxsta (1) gasztronómia (1) Göd (1) Gong Rádió (1) Grőbné Vadas Erika (1) Guatemela (1) gumimatrac (1) gyerek (3) gyerekek (31) hamburger (1) handmade (1) handmade by love (1) Hanna (1) Hargitay-Molnár Fanni (1) Hargitay Olivér (1) Harley Davidson (1) hasznos (1) hatha jóga (1) hátizsákos utazó (1) Helsinkii (1) ildi (2) India (1) interjú (22) Irán (1) Izsák Anna (1) Jeney Orsolya (2) jóga (2) jótékonyság (1) kaland (6) Kaleo (1) Kalifornia (1) kalligráfia (1) Kanguru (1) karácsony (12) kávé (1) kávékapszula (1) kecsap (1) Kecskemét (1) Kelley G. Tedd (1) kerekesszék (1) Kerekes Band (1) kerékpár (1) Kerényi Nóra (1) kézműves (3) kézzel írás (1) kézzel készített (7) KINCSESKAMERA (1) Kis-Tibet (1) kismama (1) kismaros (1) koncert (4) konyha (14) Kool & The Gang (1) kopaszság (1) környezetvédelem (1) kreatív (10) Kuba (1) külföld (2) kutya (4) Lajosmizse (1) Lanou (1) Lappföld (1) Levente (1) lovefolk (1) Macskajaj (1) madarak (1) magamutazom (1) Magyarország (1) Mallorca (1) marha (1) Mátyás Ildikó (1) mese (4) modellkedés (1) mokaszin (1) Mumford&Sons (1) my seven worlds (1) nagycsalád (1) Németország (1) növény (3) NPK Charolais (1) nusenka (1) oktatás (2) Olaszország (1) olívaolaj (1) Palmer (1) párok (2) Pinatex (1) pogácsa (1) POP84 (1) Porkert Krisztian (1) Ramirez Magdolna (1) RCKSTR Magazine (1) ReArt (1) recept (10) rockandroll (4) Rock az élet (1) Room 8 Photography (1) Sárosi Zoltán (1) sátor (1) sebkezelés (1) Sex Action (1) Simon Gyuri (1) Sing Sing (1) Skystar Wedding (1) slow fashion (1) sminkes (1) sorozatok (4) sport (1) steak (1) Steve Winwood (1) strapabíró (1) sütés (6) szabadnap (1) Szabó Zoli (1) szasza (1) Szasza (1) Szasza 55 (1) Szendrey Ildi (1) Szendrey Zsolt (1) szépségápolás (1) szerelem (7) Szimpla (1) szórakozás (21) szülés (1) szülésfelkészítés (1) szülés utáni regenerációs jóga (1) születésnap (2) tanfolyam (1) táska (1) Tedd Tünde (1) tél (8) Tender Toes (1) testépítés (1) testépítők (1) tetoválás (1) Tibor (1) tool (1) Tóth Anna Róza (1) Tóth Eszter (1) továbbhasznosítás (1) újrahasznosítás (1) újszülött (1) upcycling (2) upcycling napok (1) ursuslupus (2) utazás (5) útravaló tanfolyam (1) Vác (1) Váci Bodza Műhely (1) Várady Gyöngyi (1) várandós-jóga (1) varrás (1) Vasútpark (1) Verőce (1) Vincze Lilla és Barátai (1) virágdíszek (1) Virágos Pagony (1) vízálló (1) Wagner Ildikó (1) workshop (2) zene (12) zöld (4) zorall (1) Zorall (2) Címkefelhő